Kulttuuri on tavanomainen tapa hoitaa asiat työpaikalla. Johtajalle se on tavoitteita, työnjakoa, sääntöjä ja ohjausta. Tämä on organisaation näkyvä ja siistitty, julkaisukelpoinen kulttuurin taso. Organisaation pimeä ja piilotettu puoli onkin näkymätön kulttuuri taso, kirjoittamattomat säännöt, arvot ja tunteet.

Pimeän puolen esimerkkejä löytyy paljon (naisten palkkaaminen äitiyslomien tai kuukautiskierrosta johtuvan henkisen epätasapainon pelossa, hyvä-veli-verkostojen häikäilemätön käyttö, suojatyöpaikat). Nämä ovat omiaan heikentämään työtekijöiden motivaatiota, ja julkisuuteen päästyään heikentävät myös organisaation mainetta.

Miten johtajana näihin voisi vaikuttaa? Tietenkään näitä ei saa ruokkia vaan täytyy viljellä positiivista ja ennakkoluulotonta asennetta organisaatiossa. Mutta täytyyhän sitä kaveria auttaa, kun järjesti niin hyvät pikkujoulut viime vuonna, eikö niin? Joskus voi yllättyä, etteivät kaikki naiset sekoa ja aja koko yritystä rappioon menkkapäissään vaan tekevät laadukasta ja määrätietoista työtä yrityksen parhaaksi. Joskus voi myös yllättyä, että hyvä-veli-verkoston ulkopuolelta tulee avarakatseisia tyyppejä. Sitä näkee kauemmas, kun ei ole naama jatkuvasti jonkun takalistossa.

VL